Oshqozon va o'n ikki barmoqli ichak yarasi bo'lsa, chekish va spirtli ichimliklarni iste'mol qilishni to'xtatish, jismoniy va hissiy stressni cheklash bilan himoya rejimini ta'minlash kerak. Hayot tarzini o'zgartirish bo'yicha tavsiyalar bemorning umumiy ahvoliga va boshqa kasalliklarning mavjudligiga qarab berilishi kerak.
Oshqozon yarasi kasalligining kuchayishi bilan termal, mexanik va kimyoviy jihatdan yumshoq ovqatlarni iste'mol qilish kerak.
Termal chayqatish - bu juda issiq emas (60 ° C gacha) va juda sovuq emas (kamida 15 ° C).
Mexanik chayqatish faqat suyuq va yumshoq ovqatlardan foydalanishni o'z ichiga oladi.
Kimyoviy botinka oshqozon sekretsiyasini qo'zg'atadigan hamma narsani chiqarib tashlashni ta'minlaydi: kuchli choy va qahva, karbonat angidrid va spirtli ichimliklar, qahvali ichimliklar, har qanday ziravorlar, har qanday achchiq, yog'li, qovurilgan ovqatlar, qora va yangi (yumshoq) non, go'sht, baliq, qo'ziqorinni tayyorlash (shu jumladan kuchli sabzavotli bulonlarni), konservalar.
Toshkentda oshqozon yarasi va o'n ikki barmoqli ichak yarasi bilan ovqatlanish.
Oshqozon va o'n ikki barmoqli ichak yarasi uchun ovqat tez -tez, bo'laklarga bo'linib, mexanik va kimyoviy jihatdan tejamli bo'lishi kerak, kasallikning klinik ko'rinishini keltirib chiqaradigan yoki kuchaytiradigan idishlar (masalan, achchiq o'tlar, tuzlangan va füme ovqatlar) bundan mustasno.
Hozirgi vaqtda oshqozon yarasi bilan og'rigan bemorlar uchun parhez bo'yicha tavsiyalar avvalgisiga qaraganda kamroq aniqlangan, chunki kasallik batafsil o'rganilgan, ammo shunga qaramay, terapevtik ovqatlanish muhim rol o'ynaydi. Hech kimga sir emaski, jiddiy ülseratif oshqozon yarasi paydo bo'lishining asosiy sabablaridan biri dietadagi xatolar, ovqatlanishni e'tiborsiz qoldirishdir, shuning uchun alevlenmalarni oldini olishda ratsional ovqatlanishning rolini ortiqcha baholab bo'lmaydi.
2004 yilgacha 15 ta asosiy dietadan foydalanishni o'z ichiga oladigan terapevtik ovqatlanish tizimi mavjud edi (bu parhezlar, shuningdek, terapevtik ovqatlanish jadvallari deb ham atalgan). Diyetalar soni kasallik guruhlariga to'g'ri keldi: 1 dan 5 gacha jadvallar ovqat hazm qilish kasalliklari bo'lganlar uchun, 6 -jadval metabolik kasalliklari bo'lganlar uchun, 7 -jadval buyrak etishmovchiligi bo'lganlar uchun va boshqalar.
Endi bu parhez tizimi o'zgardi va 15 ta jadval o'rniga 5 ta asosiy variantdan tashkil topgan "dietaning yangi nomenklaturasi" (bu standart parhezlar tizimi) taqdim etilgan bo'lib, unda barcha terapevtik ovqatlanish jadvallari tarqatilgan.